Saturday, June 26, 2010

Daging Salai Yogurt


Bahan-bahan:

Daging
Yogurt ( gantikan dgn santan)
Bawang besar/kecil ~ ditumbuk
Cili api ~ ditumbuk
Serai ~ diketuk
Sedikit kunyit
Asam keping (kalau menggunakan yogurt, asam keping tidak perlu)
Garam dan gula secukup rasa.

Cara penyediaan:

1. Potong dan basuh daging dan toskan airnya. Salaikan (panggang) dalam oven atau atas non-stick pan. Salai hingga separuh masak atau kering airnya.

2. Potong daging mengikut citarasa anda.

3. Rebus daging salai dengan cili yang telah ditumbuk sekejap. Ini untuk pastikan daging salai empuk dan cili masak sempurna.

4. Setelah daging tadi lembut, masukkan bawang, yogurt(santan),serai dan kunyit.

5. Masak lagi dan kacau rata sehingga mendidih. Kemudian letaklah garam dan gula secukup rasa. Kalau pekat tambahlah air secukupnya.
Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment