
Sayur-sayuran dan buah-buahan yang mengandungi Pigmen Antosianin:
1. Anggur
2. Beri
3. Kobis Ungu
4. Epal Merah
5. Terung
Sayur-sayuran dan buah-buahan yang mengandungi bahan aktif Kuarcetin:
1. Bawang
2. Brokoli
3. Anggur Hitam
4. Aprikot
5. Tomato Ceri
Ikan yang mengandungi Asid Amino Omega 3 tinggi:
1. Tuna (Tongkol)
2. Tenggiri
3. Makeral (Kembung)
Kekacang yang mengandungi Asid Folik:
1. Kacang Soya
2. Kacang Pis
3. Oren
4. Bijian serapan yang diperkaya dengan Asid Folik
Faktor Pemakanan
Sayur-sayuran seperti brokoli, kobis, bok choy serta buah-buahan yang mengandungi Pigmen Antosianin dan bahan aktif Kuarcetin merupakan makanan yang amat baik untuk memori.
Asid Folik dan kumpulan Vitamin B seperti B1, B3 dan B12 dikatakan dapat membantu dalam mempercepatkan pemprosesan maklumat dan proses mengingat.
Selain itu, madu lebah asli dikatakan baik dalam melegakan tekanan dan membaiki daya ingatan.
Seorang individu itu perlu minum air kosong antara 1.5 hingga 2 liter sehari bagi mengelakan penyahhidratan.
Penggemar minuman Diuratik seperti kopi, teh dan minuman beralkohol pula perlu mengambil lebih banyak air kosong.
Aktiviti riadah mampu melancarkan aliran oksigen ke dalam otak.
Manusia Obes Pendek Umur
Penyelidik University Monash, Melbourne Australia mendapati semakin lama seorang itu hidup sebagai manusia Obes, semakin pendek jangka hayat umurnya untuk hidup.
Kajian selama 48 tahun sejak 1948 oleh Framingham Heart merekodkan data daripada 5,209 orang peserta. Kajian yang hanya melibatkan mereka yang bebas daripada Diabetes, penyakit Kardiovaskular dan kanser, menunjukkan bahawa golongan yang hidup dengan Obesiti untuk jangkamasa lima hingga 15 tahun berdepan resiko kehilangan nyawa sebanyak dua kali lebih tinggi.
Bagi tempoh Obesiti lebih daripada 15 tahun, resikonya meningkat tiga kali ganda.
Makanan Yang Dijual Secara Terbuka
Menurut kajian FASEB Journal, Makanan yang dijual secara terbuka di warung-warung ditepi jalan atau yang terdedahmengandungi campuran yang tinggi di dalam lauk-pauk adalah seperti berikut:
1. Bulu hidung manusia
2. Habuk pasir dan batu halus
3. Serpihan Kahak-kahak halus manusia
4. Sel-sel kulit mati manusia
5. Serpihan kulit kelemumur manusia
6. Bulu roma dan bulu ketiak manusia
7. Taik telinga manusia
8. Rambut manusia
9. Titisan Air hidung halus manusia
10. Daki kuku jari manusia
11. Daki muka/badan manusia
12. Bulu / kutu haiwan
13. Najis dan bawaan lalat
14. Titisan Air liur dan Air peluh manusia
15. Taik mata dan taik hidung manusia
Kurangkan makan di warung yang mempunyai makanan yang terdedah. Pesan makanan yang dimasak/masih panas atau bawa saja bekal makanan dari rumah untuk makan tengahari di pejabat. Banyakkan minum air kosong, makan sayur-sayuran serta buah-buahan.
1. Anggur
2. Beri
3. Kobis Ungu
4. Epal Merah
5. Terung
Sayur-sayuran dan buah-buahan yang mengandungi bahan aktif Kuarcetin:
1. Bawang
2. Brokoli
3. Anggur Hitam
4. Aprikot
5. Tomato Ceri
Ikan yang mengandungi Asid Amino Omega 3 tinggi:
1. Tuna (Tongkol)
2. Tenggiri
3. Makeral (Kembung)
Kekacang yang mengandungi Asid Folik:
1. Kacang Soya
2. Kacang Pis
3. Oren
4. Bijian serapan yang diperkaya dengan Asid Folik
Faktor Pemakanan
Sayur-sayuran seperti brokoli, kobis, bok choy serta buah-buahan yang mengandungi Pigmen Antosianin dan bahan aktif Kuarcetin merupakan makanan yang amat baik untuk memori.
Asid Folik dan kumpulan Vitamin B seperti B1, B3 dan B12 dikatakan dapat membantu dalam mempercepatkan pemprosesan maklumat dan proses mengingat.
Selain itu, madu lebah asli dikatakan baik dalam melegakan tekanan dan membaiki daya ingatan.
Seorang individu itu perlu minum air kosong antara 1.5 hingga 2 liter sehari bagi mengelakan penyahhidratan.
Penggemar minuman Diuratik seperti kopi, teh dan minuman beralkohol pula perlu mengambil lebih banyak air kosong.
Aktiviti riadah mampu melancarkan aliran oksigen ke dalam otak.
Manusia Obes Pendek Umur
Penyelidik University Monash, Melbourne Australia mendapati semakin lama seorang itu hidup sebagai manusia Obes, semakin pendek jangka hayat umurnya untuk hidup.
Kajian selama 48 tahun sejak 1948 oleh Framingham Heart merekodkan data daripada 5,209 orang peserta. Kajian yang hanya melibatkan mereka yang bebas daripada Diabetes, penyakit Kardiovaskular dan kanser, menunjukkan bahawa golongan yang hidup dengan Obesiti untuk jangkamasa lima hingga 15 tahun berdepan resiko kehilangan nyawa sebanyak dua kali lebih tinggi.
Bagi tempoh Obesiti lebih daripada 15 tahun, resikonya meningkat tiga kali ganda.
Makanan Yang Dijual Secara Terbuka
Menurut kajian FASEB Journal, Makanan yang dijual secara terbuka di warung-warung ditepi jalan atau yang terdedahmengandungi campuran yang tinggi di dalam lauk-pauk adalah seperti berikut:
1. Bulu hidung manusia
2. Habuk pasir dan batu halus
3. Serpihan Kahak-kahak halus manusia
4. Sel-sel kulit mati manusia
5. Serpihan kulit kelemumur manusia
6. Bulu roma dan bulu ketiak manusia
7. Taik telinga manusia
8. Rambut manusia
9. Titisan Air hidung halus manusia
10. Daki kuku jari manusia
11. Daki muka/badan manusia
12. Bulu / kutu haiwan
13. Najis dan bawaan lalat
14. Titisan Air liur dan Air peluh manusia
15. Taik mata dan taik hidung manusia
Kurangkan makan di warung yang mempunyai makanan yang terdedah. Pesan makanan yang dimasak/masih panas atau bawa saja bekal makanan dari rumah untuk makan tengahari di pejabat. Banyakkan minum air kosong, makan sayur-sayuran serta buah-buahan.
No comments:
Post a Comment